Anoreksi

Anoreksi udvikler sig hyppigst hos yngre kvinder i puberteten, hvor kroppen forandrer sig meget, og hvor man føler sig meget usikker og hjælpeløs. Det kan være svært af finde ud af, hvem man er, hvad man har lyst til, og hvad man skal finde sig i. Stress og nederlagsfølelse i skolen, fra sportslivet, i forhold til venner og kærester kan indgå i baggrundshistorien hos anoreksipatienter. Perfektionisme er ligeledes et karaktertræk som øger ens sårbarhed. Følgende faktorer er kendetegnende for anoreksi:

  • Kampen for bevidst at opnå en unaturlig lav vægt ved minimalt indtag af mad, overdreven motionering/fysik aktivitet, selvfremkaldte opkastninger eller brug af afføringsmidler, brug af appetitnedsættende eller vanddrivende midler.
  • Forstyrret opfattelse af egen krop. Dette indebærer at man synes, at man er tyk, selvom man slet ikke er det, men måske tværtimod er meget tynd.
  • Man kan godt se, at man er tynd, men nærer frygt for at tage på i vægt, hvilket fører til modvilje mod mad og en følelse af fysisk ubehag og angst ved at have mad i maven.
  • Ændring i kroppens hormonbalance. Menstruationen kan ophøre. En overdreven optagethed af mad. Overdreven interesse for madopskrifter, madlavning, kostens sammensætning og kalorieindhold samt for kalorieforbrænding ved forskellige former for motion.
  • Social isolation. Interesser indskrænkes og venskaber opgives.
  • Delvis eller ingen sygdomserkendelse.

Vedrørende den psykologiske behandling, se under Spiseforstyrrelser.

Læs om;
anoreksi
bulimi 
tvangs-overspisning